Bonaparte Napóleon: Háborúi és Marsalljai

1769.augusztus.15-1821.május.5

EYLAU-1807.február 7-8

Napóleon a Jénai csata (győzedelmes) után Legyelországon keresztül az oroszok után indult. Ott a lengyelek a császárt felszabadítóként üdvözölték.De az oroszok és a poroszok egy csatát eszeltek ki Napóleon megállítására.

A császár egy lengyel kastélyban kapta a hírt hogy Bernadotte marsallt az oroszok megtámadták, azonnal indult megsegítésére.

Hideg volt és havazott nem éppen megfelelő a csatára de hát az ellenség kezdte.Soult és Murat marsallok 2 óra körül elérték Eylau térségét. Augereau marsall és a gárda csatlakozott hozzájuk és végül Napóleon is odaért.A csata kezdetén a francia had először a város körül csatázott és végig vonul a városon a front. Ez (is) jelentette Napóleonnak az előnyt. Végül kiszorították az ellsenséget a falu temetőjébe és itt kezdődött igazán a csata. A második napra (1807.febr.8) a császárnak 41000 fős volt a serege ezzel szemben az együttes ellenséges haderő 64000 főt számlált.Egy merész lovasrohammal próbálta Napóleon húzni az időt mert Ney marsallnak hozza az erősítést. Mikor a császár meglátta Ney felmentő seregét így szólt: Egy lépéssel voltunk az összeomlástól.

Napóleon ezt a csatát úgy könyvelete el hogy döntetlen volt, pedig győztek mert az oroszok visszavonultak. A császár készül a nyári csatákra...

A lovasság a szörnyen hideg télben..

300px-guard_grenadier_at_eylau.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 62
Tegnapi: 8
Heti: 178
Havi: 297
Össz.: 106 370

Látogatottság növelés
Oldal: Eylaui ütközet
Bonaparte Napóleon: Háborúi és Marsalljai - © 2008 - 2024 - napoleonihaboruk.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »