Bonaparte Napóleon: Háborúi és Marsalljai

1769.augusztus.15-1821.május.5

AUSTERLITZ-1805.december.2

Anglia elfoglalása kudarcba fulladt így a császár teljesen más írányba vette az útját.Mégpedig Bécs irányába.Austerlitznél Napóleon az osztrák és az orosz seregkkel vívott csatát.Másnéven a csatát a "három császár csatájának" hívjuk.

Ismerős neked ez hogy december 2?Igen egy évvel a csata előtt koronázták meg.

Mikor a császár a csata előtt végigjárta az *arcvonalat megbotlott a lova és egy katona rőzseboglyát gyújtott meg hogy mutassa az utat Napóleonnak ez egy jel volt.Minden katona rőzsét gyújtott és eggyütt kiáltották: ÉLJEN A CSÁSZÁR a koronázás évfordulója van!A császár csitítani akarta az embereket és azt mondta hogy:Majd holnap! Az ellenség észrevesz!De amikor visszament a sátrába könnyesek voltak a szeme és így sóhajtott:Ez volt életem legszebb éjszakája!

Reggel a sátrában megbeszélést tartott.Ott volt Lannes,Bernadott,Soult, Davout és Murat marsallok.Gyorsan de érthetően elmagyarázta igazán egyszerü tervét.Épp köd volt tehát a terv kiválóan végrahajthatónak bizonyult.A ködben az ellenség nem látta hogy mennyire közel vannak a franciák.Mikor előjött a nap jöhetett a roham.Az volt a lényeg hogy hátrálnak majd támadnak.Bernadott és Soult marsall a magaslatot a *Pratzen-fennsíkot támadták miközben a sereg jobb szárnya ami Davout marsall vezetése alatt állt hátrált.Mikor már felőrölték az ellenséges csapatokat jöhetett a kegyelemdöfés Lannes hátbatámadta őket majd a menekülő osztrákok,oroszok vagy a közeli mocsárban végezték vagy a Murat marsall által vezetett lovasság karmai közé kerültek.

Napóleon nagyon jó stratégiai és átláthatósági képességekkel rendelkezett.Ez a csata volt a császár egyok legfényesebb győzelme.

A poroszok eközben áskálódtak Napóleon ellen így eldöntötték hogy ők is beszálnak a háborúba.Mikor a császár megkapta a hadüzenetet elindult JÉNA felé ahol újabb ütközet várt rá.

*arcvonal: olyan mint a front csak ez nyugalmi állapotban van.

*Pratzen: ejtsd: prätcen

Austerlitz térképen.( a kék a francia a piros az ellenséges csatatok)

 letoltes_10.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 20
Tegnapi: 7
Heti: 107
Havi: 263
Össz.: 105 792

Látogatottság növelés
Oldal: Austerlitzi csata
Bonaparte Napóleon: Háborúi és Marsalljai - © 2008 - 2024 - napoleonihaboruk.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »